Меню KDT
Қазақстан мектеп асханаларында тыйым салынған өнімдердің тізімі

Қазақстан мектеп асханаларында тыйым салынған өнімдердің тізімі


Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрінің бұйрығы


  1. 2017 жылғы 16 тамыздағы № 611

    Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде тіркелген

    2017 жылғы 13 Қыркүйек № 15681



    "Халықтың санитарлық-эпидемиологиялық талаптар"білім беру объектілеріне

    Білім алушылар мен тәрбиеленушілердің тамақтануында ауыл шаруашылығы мақсатындағы ұйымдарда, оқу-тәжірибе және бау-бақша учаскелерінде, білім беру ұйымдарының жылыжайларында өсірілген өсімдіктен алынатын азық-түлік шикізатын көрсетілген тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін растайтын зертханалық-аспаптық зерттеулердің нәтижелері болған кезде пайдалануға жол беріледі.
    Білім алушылар мен тәрбиеленушілердің ас блогының өндірістік үй-жайларында болуына және оларды тамақ дайындаумен, көкөністерді тазалаумен, дайын тамақты таратумен, нан кесумен, ыдыс жуумен, өндірістік үй-жайларды жинаумен байланысты жұмыстарға тартуға жол берілмейді.
    Сусындарды құю тікелей тұтынушының ыдысына (стақандарға, бокалдарға) жүзеге асырылады, тарату алдында ортақ ыдысқа құюға жол берілмейді.
    "С" витаминімен витаминдеуді балалар тәулік бойы болатын ұйымдарда осы Санитариялық қағидаларға 9 – қосымшаның 2–нысанына сәйкес "С-витаминдеу" журналына деректерді енгізе отырып, мектеп жасындағы балалар үшін "С" витаминінің тәуліктік нормасы-70 мг есебінен жүргізеді.
    Тамақ өнімдерінің жарамдылық мерзімдері мен сақтау шарттары өндіруші (дайындаушы) белгілеген жарамдылық мерзімдеріне сәйкес келеді.
    Тез бұзылатын тамақ өнімдерін сақтау төмен температуралы тоңазытқыш жабдықтарында және (немесе) тоңазытқыш камераларында және (немесе) тоңазытқыштарда жүзеге асырылады. Температураны бақылау үшін термометрлер орнатылады. Сынап термометрлерін пайдалануға жол берілмейді.
    Тәрбие және білім беру объектілерінің қоғамдық тамақтандыру ұйымдарында жол берілмейді:

    1) дайындау және сату:

    ұйыған сүтті, ірімшік, айран;

    фаршированных блинчиков;

    флоттық макарон;

    зельцев, форшмаков, сілікпе, паштетов;

    кремі бар кондитерлік өнімдер;

    тұтыну орамаларындағы кондитерлік өнімдер мен тәттілерді (шоколад, кәмпит, печенье) ;

    морсов, квасов;

    бизнесті қолдау шаралары фритюрде бұйымдар;

    жұмыртқа, жұмыртқа-жұмыртқа;

    күрделі (төрт компоненттен астам) салаттар; қаймақ пен майонез қосылған салаттар;

    окрошки;

    саңырауқұлақтар;

    өнеркәсіптік емес (үйде) дайындалған тамақ өнімдері;

    тез дайындалатын құрғақ тағамдық концентраттар негізіндегі бірінші және екінші

    дайындау;

    газдалған, емдік және емдік-асханалық минералды суларды, тәтті алкогольсіз сусындарды, алкогольсіз энергетикалық (сергітетін) сусындарды, диффузиялық қойылтылған шырындарды (оралған минералды және ауыз суларды қоспағанда);

    фаст-фудтар: гамбургерлер, хот-догтар, чиптер, крекер, кириешек;

    ащы тұздықтар, кетчуптар, ыстық дәмдеуіштер (бұрыш, желкек, қыша);

    2) пайдалану:

    термиялық өңдеусіз пастерленбеген сүт, сүзбе және қаймақ;

    суда жүзетін құстардың жұмыртқалары мен еті;

    ауыл шаруашылығы жануарларының аурулары бойынша қолайсыз шаруашылықтардан алынған сүт және сүт өнімдері;

    тілін, жүрегін қоспағанда, өнімді жануарлар мен құстардың қосымша өнімдері;

    өнімді мал еті мен құс етін механикалық жолмен сүйектен айыру;

    құс етінен жасалған құрамында коллаген бар шикізат;

    қайта мұздатуға ұшыраған өнімді жануарлар мен құстардың сою өнімдері;

    генетикалық түрлендірілген шикізат және (немесе) құрамында генетикалық түрлендірілген көздер бар шикізат;

    йодталмаған тұз және құрамында темір бар дәрумендермен, минералдармен байытылмаған (сұрыпталмаған) жоғары және бірінші сортты бидай ұны.

    ЖОО-ны қоспағанда, білім беру объектілерінде тамақ өнімдерін өткізетін автоматтарды орнатуға жол берілмейді.
    Жаппай сауықтыру рәсімі ретінде оттегі коктейльдерін өткізуге жол берілмейді.
    Күн сайын медицина қызметкері немесе жауапты адам осы Санитариялық қағидаларға 9-қосымшаның 3-нысанына сәйкес тағамдар мен аспаздық бұйымдардың сапасын органолептикалық бағалау журналына жазба енгізе отырып, дайын тағамдардың сапасына органолептикалық бағалау жүргізеді.

    Тамақтану сапасын мерзімді бағалауды бракераж комиссиясы жүргізеді, оның құрамы міндетті түрде медицина қызметкерін, әкімшілікті, өндіріс меңгерушісін және ата-аналар комитетінің өкілін қоса отырып, объект басшысының бұйрығымен айқындалады.

    Күн сайын ас блогында аспаз нақты мәзірге сәйкес дайын өнімнің тәуліктік сынамасын қалдырады. Сынамаларды қақпағы бар таза (қайнату арқылы өңделген) шыны ыдысқа (гарнирлерді жеке ыдысқа алады) алады және +20С-тан +60С-қа дейінгі температурада тоңазытқыштың арнайы бөлінген орнында сақтайды. )- таңғы ас, түскі ас, түскі ас немесе кешкі ас.

 


Комментариев нет
59 просмотров
Автор: b0322skobilim
Добавлено: 25.04.2019 в 10:02

Возможно вас заинтересует...!